Kusters Goumans Lead Shielding:
Uitgebreide expertise op het gebied van stralingsafscherming en gespecialiseerd in loodbewerking

Loodtoepassingen

Lood (Pb) wordt als materiaal veelvuldig toegepast in machines op plaatsen waar röntgenstraling, elektronenstraling en nucleaire straling afgeschermd moet worden, zoals medische apparaten en analytische apparatuur. Lood bezit namelijk speciale eigenschappen (o.a. de hoge dichtheid van 11,336 kg/dm3 bij 20˚C) om deze straling op een kosteneffectieve manier af te schermen. Hierdoor kunnen stralingslekken en onveilige situaties voor gebruikers worden voorkomen, zelfs in extreme (hoogspannings)omstandigheden. Dankzij die krachtige eigenschappen is lood voor ons een bijzondere productgroep.

X-ray diffractometer Röntgendiffractometer
Electron microscope Elektronenmicroscoop
Medical X-ray scanner Medische röntgenscanner

Onze loodproducten worden toegepast in diverse sectoren waar ioniserende straling aan de orde is. Ioniserende straling wordt in de gezondheidszorg bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van röntgenfoto’s, een CT-scan of radiotherapie voor het bestralen van kanker. Daarnaast komt er ioniserende straling vrij bij het opwekken van kernenergie en produceren van radioactieve stoffen, maar straling wordt ook toegepast bij X-ray scanners voor het controleren van bagage, specifieke metingen in de industrie en bij wetenschappelijk onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan materiaalanalyse of onderzoek naar ziektecellen met behulp van een elektronenmicroscoop.

Lead material Lood materiaal

Expertise op gebied van loodafscherming

Op het gebied van loodafscherming beschikken we over uitgebreide expertise. Als een van de weinige specialisten op dit gebied gieten en bewerken we lood en loodlegeringen in eigen huis. De unieke combinatie van loodgieten en precisiebewerking van lood stelt ons in staat om maatwerk loodonderdelen met zeer nauwe toleranties en complexe vormen te produceren.

Om zoveel mogelijk waarde toe te voegen denken we als loodleverancier graag mee over uw uitdagingen op het gebied van stralingsbescherming tijdens de designfase of bij de (value) engineering van uw project. Door onze kennis en expertise als loodspecialist te delen stellen we u in staat:

  • Innovaties op een veilige manier sneller naar de markt te kunnen brengen,
  • De juiste afweging te maken tussen het gebruik van (standaard) plaatlood, plaklood of loodblokken versus gegoten en nabewerkte looddelen,
  • Het ontwerp te optimaliseren door rekening te houden van maakbaarheid en/ of
  • Kostenbesparingen te realiseren door functionaliteit van diverse onderdelen te integreren in één loodcomponent of loodsamenstelling (bijvoorbeeld constructieve functie en stralingsafscherming).
Gegoten en 5-assig gefreesde looddelen Gegoten en 5-assig gefreesde looddelen
Gegoten, nabewerkt, gelakt en geassembleerd loodcomponent Gegoten, nabewerkt, gelakt en geassembleerd loodcomponent

Loodgieten

De loodgietstukken worden geproduceerd in onze eigen loodgieterij met ovens met een gietmassa van max. 350 kg. Hierin kunnen we lood in diverse legeringen gieten. Daarnaast beschikken we over een gereedschapmakerij voor ontwikkeling en vervaardiging van eenvoudige gietvormen en complexe loodmallen van staal of aluminium.

Wanneer we schroefdraad in de gietstukken van lood aanbrengen, gebruiken we vaak inserts – ook wel tapmoeren – die we eventueel al tijdens het gietproces kunnen verwerken. Zo garanderen we een duurzame schroefverbinding voor de looddelen.

Een product kunnen we aan de maat gieten, maar meestal worden de afschermingsdelen machinaal nabewerkt (loodverspaning).

Lead casting Loodgieten
Lead casting Lead casting
Lead foundry Loodgieterij

Lood bewerken

Omdat eisen voor oppervlakteruwheden en visuele kwaliteit steeds hoger worden, leveren wij veelal CNC bewerkte loodcomponenten.

Met behulp van moderne technieken, waaronder (geautomatiseerd) draaien en frezen, kunnen we een grote variëteit aan loodonderdelen produceren, waaronder complex vormgegeven loodringen, loodbussen, loodschijven, loodkappen, loodcontainers, loodplaten, looddeksels, loodproppen, loodstrips, loodblokken, loodpluggen, loodhulzen, loodbehuizingen, loodcontainers, contragewichten en sluiters.

Klik hier voor meer informatie over afmetingen van loodbewerking en het bereik van onze machines. Bovendien zijn we in staat om lood(legeringen) te combineren met andere materialen door deze in te gieten, te verlijmen of te solderen.

Lead machining Lood bewerken
Milling machining centers with automation Geautomatiseerde freescentra
Precision machining Precisieverspaning

Kwaliteit en ‘ready-to-use’

Om ervoor te zorgen dat u zich kunt focussen op uw kerncompetenties, leveren wij een schoon en kant-en-klaar loodproduct aan dat direct gemonteerd kan worden, eventueel in een cleanroom-omgeving.

Lood kan een vervuilend en kwetsbaar materiaal zijn met hoge afbreukrisico’s bij handling en transport. Met onze ‘ready-to-use’ kwaliteitsproducten, garanderen we een betrouwbaar proces en minimaliseren we extra faalkosten. Kwaliteit betekent bij ons reproduceerbaarheid en een hoog afwerkingsniveau.

Lead machining Loodbewerking
Lead machining Loodbewerking
Lead finishing Loodafwerking

Aanvullende diensten en service

Oppervlaktebehandelingen:

Afhankelijk van uw wensen verzorgen wij het lakken, coaten of vernikkelen van loodcomponenten.

Gegarandeerde zekerheid door keuringen en certificeringen:

Om tijdrovende en kostbare ingangscontroles overbodig te maken, kunnen we voorzien in inspectierapporten, certificaten (waaronder meetrapporten, materiaalcertificaten, CofCs, FAIs, PPAPs en FMEAs) en informatie over RoHS- en REACH-verklaringen. Kusters Goumans is gecertificeerd volgens NEN-EN-ISO 9001:2015 en gebruikt verder protocollen volgens EN/AS-9100.

Uniek reinigingsproces en cleanroom verpakken (2019):

Voor loodcomponenten die worden toegepast in vacuümomgevingen hebben wij mogelijkheden om in huis loodproducten te reinigen en cleanroom te verpakken. Voor cleanroom-montage wordt lood meestal langdurig uitgestookt om uitgassing te minimaliseren. Vanwege de eigenschappen van lood is ultrasoon reinigen niet mogelijk en reinigingsmiddelen beschadigen het poreuze oppervlakte van lood. Daarom hebben we een uniek en innovatief reinigingsproces voor loodonderdelen ontwikkeld, waarmee u een langdurig uitstookproces kunt verkorten.

Assemblage:

Desgewenst kunnen we tevens onderdelen assembleren, mechanische (sub)samenstellingen leveren of op samenstellingsniveau toeleveren in kits.

Verpakken en verzenden:

Afgestemd op de toepassing en uw logistieke proces kunnen we verpakking en (internationale) verzending verzorgen.

High end packaging Hoogwaardige verpakking
Inspection Kwaliteitscontrole

Lood en duurzaamheid

Om milieubelasting en emissie naar de interne en externe omgeving zoveel mogelijk te voorkomen, passen we de modernste milieu-, afzuig- en filtertechnieken toe. Tijdens onze productieprocessen zorgen arbeidshygiënische en ergonomische maatregelen voor een optimale bescherming van onze medewerkers.

We produceren onze loodproducten in diverse loodlegeringen, maar over het algemeen kiezen we voor lood gelegeerd met antimoon (o.a. PbSb4, PbSb7). Die legering verhoogt de maatstabiliteit en mechanische sterkte aanzienlijk. Maar belangrijker nog: lood in die vorm is een zeer duurzaam product. Het is namelijk 100% recyclebaar.