Wat is verspanen?

Wat is verspanen?

Verspanen is het bewerken van materiaal, zoals metaal of kunststof, waarbij met een gereedschap materiaal wordt weggenomen. Hierdoor kun je een specifieke vorm geven aan het materiaal. Het materiaal dat wordt weggenomen zijn de spanen (de 'krullen', het afval).

Vormen van verspanen zijn bijvoorbeeld:

  • Draaien
  • Frezen
  • Slijpen
  • Honen

Verspanen kun je met de hand doen (denk aan een vijl, een zaag of een schaaf), of met machines (denk aan een draaibank of een freesbank).

Wat is CNC draaien en CNC frezen?

Draaien en frezen kan met een handbediende machine worden gedaan (conventionele draai- of freesbank)  of met een computergestuurde machine (een CNC draai- of freesbank). CNC staat voor Computer Numerical Control. Dit houdt in dat deze machines computergestuurd zijn.

Het verschil tussen draaien en frezen?

Bij (CNC) frezen draait het gereedschap rond en het materiaal staat stil. Het gereedschap kan een boor, een frees of een tap zijn, die materiaal weghaalt (denk aan het boren van een gat in een muur).

Bij (CNC) draaien draait het product rond en het gereedschap staat stil. Het gereedschap is een beitel die materiaal weghaalt, waardoor er uiteindelijk een ronde vorm ontstaat (denk aan het weghalen van klei met je hand bij pottenbakken).

Meer weten?

Op de "Werken bij"-pagina vind je meer informatie over wat een CNC Frezer of een CNC Draaier doet.

Interesse om het verspaningsvak te leren? Lees HIER meer over Kusters Goumans als leerbedrijf en de vacatures voor leerlingen.

Meer informatie? Neem contact op met Birgit via WhatsApptelefoon of e-mail.

Meer informatie?
Neem contact met ons op via WhatsApp, telefoon of e-mail.