Geschiedenis

Geschiedenis

50 Jaar Kusters Goumans; een mijlpaal waar we enorm trots op zijn. Een speciaal moment om terug te blikken op de mooie weg vol herinneringen die ons hier heeft gebracht. 

De toewijding aan kwaliteit is een rode draad die door de geschiedenis van ons bedrijf blijft lopen. Bij Kusters Goumans begon de reis met een bescheiden jongensdroom. Terug naar het jaar 1974, toen de fundamenten werden gelegd voor wat zou uitgroeien tot een bedrijf dat bekend staat om vakmanschap en kwaliteit.

1970: Het prille begin

Op 26-jarige leeftijd maakt Henk Kusters, werkzaam als gereedschapsmaker bij Philips, een gedurfde beslissing. Hij waagt zich in het onbekende en investeert het laatste spaargeld van hem en zijn vrouw - eigenlijk gereserveerd voor nieuwe meubels in zijn huis - in een draai- en freesbank. Zo begint hij 's avonds en in de weekenden metalen onderdelen te maken voor kleine bedrijven en boeren uit de regio vanuit een loodsje achter zijn huis.

1974: Oprichting Metaaldraaierij Kusters

Henk levert vakwerk. Dat is duidelijk te zien aan de gestage groei van bedrijven die maar wat graag van zijn diensten gebruik willen maken. Zijn naam verspreidt zich als een lopend vuurtje onder bedrijven in de regio. Na een paar jaar als hobbyist bezig te zijn geweest, besluiten Henk en zijn vrouw Tilly, die de administratie bestiert, zich op 1 april 1974 officieel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Zo ontstaat Metaaldraaierij Kusters!

1978: De eerste verhuizing

De metaaldraaierij groeit gestaag. Wanneer de burgemeester tijdens een toevallige middagwandeling vol verbazing aanschouwt hoeveel machinerie Henk heeft verzameld in de loods achter zijn huis, bied hij hem de kans om een perceel van 1200 m2 te kopen. Dit betekent een nieuwe start voor Henk en zijn bedrijf. Na zijn begin in de loods achter zijn woonhuis aan de Molenweg, besluit hij in 1978 een gloednieuw bedrijfspand te bouwen op het industrieterrein Beekerheide in Beek en Donk.

1980’s: Rob Goumans begint en introductie CNC

Begin jaren ’80 markeert een periode van technologische ontwikkeling. Er worden nieuwe technieken geïntroduceerd in de metaalindustrie, waaronder CNC bewerkingen (computergestuurd draaien en frezen). De aanschaf en ingebruikname van een CNC freesmachine in 1984 markeert niet alleen een mijlpaal van verandering, maar zorgt ervoor dat het bedrijf voorop loopt in de regio. Rob Goumans, dan nog studerend aan de TH, komt bij Henk werken, heeft direct affiniteit met CNC verspaning en besluit zich hier verder in te verdiepen. 

1991: Oprichting Machinefabriek Kusters Goumans BV

In 1987 telt het bedrijf inmiddels ruim 25 werknemers en diverse nieuwe machines. 
Inmiddels is Rob zo ver doorgegroeid binnen het bedrijf en is de band tussen Henk en Rob dermate goed, dat ze besluiten om gezamenlijk verder te ondernemen. Rob doet officieel zijn intrede in het bedrijf in 1987 en Metaaldraaierij Kusters verandert in 1991 zijn naam officieel naar Machinefabriek Kusters Goumans. 

1997: ISO 9000-certificaat

In 1997 is Machinefabriek Kusters Goumans voor het eerst ISO 9000-gecertificeerd volgens de toengeldende NEN-EN-ISO 9002 (1994) norm. Destijds was dat een bijzondere mijlpaal, omdat weinig vergelijkbare bedrijven gecertificeerd waren. Het was zó bijzonder dat het certificaat tijdens een feestelijke bijeenkomst werd uitgereikt door de burgemeester.

1999: Nieuwbouw de Bemmer

Na twee uitbreidingen op het industrieterrein aan de Beekerheide, wordt het perceel dan toch écht te klein. Hoog tijd voor de volgende fase: nieuwbouw op industrieterrein De Bemmer in Beek en Donk. Een modern bedrijfspand, voorzien van up-to-date faciliteiten met klimaatbeheersing, dat naadloos aansluit bij de hoge kwaliteitsstandaard die klanten eisen voor de producten. 

2010: Henk gaat met pensioen

In 2010 neemt Henk – na een periode van economische tegenslagen – op een goede manier afscheid van Kusters Goumans. Hij gaat samen met zijn vrouw genieten van zijn welverdiende pensioen. De werkplaats werd tot dan toe altijd bestierd door Henk. En inmiddels had hij daar ook meerdere collega’s besmet met zijn passie voor metaalbewerking en vakmanschap. Het team ging onder leiding van Rob een nieuwe fase in met een duidelijke koers om zich te onderscheiden als toeleverancier van high tech precisieonderdelen en gegoten en bewerkte loodcomponenten. Vakmanschap en kwaliteit waren nog altijd essentieel.

2011: Aanschaf eerste vijfasser met robotautomatisering

Kusters Goumans groeide gestaag met de hernieuwde focus en adopteerde nieuwe productietechnologieën, waaronder vijfassig frezen en robotautomatisering. Als relatief kleine toeleverancier wist het bedrijf zo interessant te blijven voor grote klanten wereldwijd in de luchtvaart, halfgeleiderindustrie, medische en algemene machinebouw en analytische markt.

2019: Uitbreiding

Begin 2019 werd het bedrijfspand verder uitgebreid met 60% extra vloeroppervlakte. De kwaliteitseisen van klanten werden steeds specifieker, waaronder eisen op het gebied van reinheid van onderdelen, die in een vacuümomgeving worden toegepast. Na de voltooiing van de uitbreiding werd daarom geïnvesteerd in nieuwe reinigingsfaciliteiten.
In deze periode vond er verdere specialisatie plaats in de twee productgroepen:
1.    Kusters Goumans Precision Components
2.    Kusters Goumans Lead Shielding

2021: Familiebedrijf

In 2017 begon Birgit, de dochter van Rob, bij het bedrijf met een stagejaar, waarna ze samen met het team van inmiddels bijna 50 medewerkers de uitdaging aanpakte om het mooie bedrijf voort te zetten als familiebedrijf. In 2021 heeft ze het roer overgenomen van haar vader Rob. Hiermee staat nu een tweede generatie Goumans aan het hoofd van het bedrijf.

2024: 50 jaar Kusters Goumans

De machines, robots en software zijn up-to-date. Maar we beseffen ons maar al te goed: de mensen maken het succes! We werken graag samen met en voor onze internationale high tech klanten. Als team zijn we betrokken bij elkaar en bij ons vak. “Maken” was, is en blijft onze basis. We maken complexe precisiecomponenten, waarmee we ons blijven onderscheiden. Kwaliteit wint altijd en is dan ook de rode draad. De steeds hogere eisen op het gebied van kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, technologie en kosten dagen ons iedere dag uit om onszelf verder te ontwikkelen. Een verdere uitbreiding van het pand en de cleanroom-faciliteiten staat dan ook alweer in de planning…